Man | Vrouw | En ik dan?

genderknop ik ben aanwezig

Tijden veranderen. Niet alleen op IT-gebied, ,maar eigenlijk alles is anders geworden sinds ‘die tijd dat alles beter was’. Zo kregen we afgelopen jaar de vraag van een tickerverkoper…

Dat is toch niet meer van deze tijd?!

‘Waarom moet ik dat invullen? Dat is toch niet meer van deze tijd?’ doelende op de keuze of je een mannetje of een vrouwtje bent (genderidentiteit), wanneer je een ticket koopt in onze ticketshop. Het antwoord waarom we dit vragen was voor ons de normaalste zaak van de wereld: organisaties maken gebruik van de gegevens die zij verzamelen, om de promotie van hun (volgende) evenement op af te stemmen. De bezoeker in het voorbeeld was de allereerste die ons er op wees, waarna anderen volgden met een soortgelijke vraag. Het antwoord bleek dus eigenlijk helemaal niet zo simpel.

Toen geluk weer normaal moest worden

De vanzelfsprekendheid in ons dagelijks leven lijkt een status van vergane glorie te krijgen. De vraag van de bezoeker en de terugkoppeling hierop van onze klanten zette me aan het denken. Waarom beperken we die keuze inderdaad tot man of vrouw? Een grote groep voelt zich niet aangesproken door onze (vanzelfsprekende) beperking van het denken in een geslacht. De vanzelfsprekendheid dat de keuze man of vrouw is, dat is uit de tijd toen geluk nog heel gewoon was. Er wordt veel meer over gepraat en BN-ers zoals Ryanne van Dorst (beter bekend als Elle Bandita) besteden er aandacht aan.

(Geen van) beiden

Lang nadenken en discussiëren resulteerde in een derde optie die is toegevoegd aan onze ticketshop: man | vrouw | geen van beide. Deze genderidentiteit instelling staat nu bij alle ticketshops standaard ingesteld. Wel geven we de optie om het terug te zetten naar de optie voor alleen man | vrouw. De keuze is uiteindelijk aan iedereen zelf. En met het oog op de LGBT-scene is er een derde optie: man | vrouw | geen van beide, weergegeven in de kleuren van de regenboogvlag.

We zijn de eerste Nederlandse online ticketservice die er op deze manier invulling aan geeft. We moeten trots zijn op het feit dat in Nederland – ondanks dat er nog een lange weg van het doorbreken van taboes en acceptatie op ons wacht – iedereen zichzelf mag en kan zijn.

Cheers,
Tim

P.S. Eigenlijk vind ik het vanzelfsprekend: laat het als goed voorbeeld dienen naar anderen.